Muzeum Chleba w Radzionkowie

Undefined

80 uczniów szkół podstawowych z terenu powiatu proszowickiego dzięki "Akcji Zdrowie" zwiedziło Muzeum Chleba w Radzionkowie.

Zorganizowana we wtorek 11 kwietnia wycieczka stanowiła nagrodę, a jej uczestnicy byli laureatami konkursu plastycznego "Żyjmy Zdrowo".

W funkcjonującym od 17 lat muzeum zwiedzający mają okazję poznać historię chleba i zmieniające się na przestrzeni dziejów sposoby jego wyrobu, a także zaznajomić się z zabytkowymi, często unikalnymi, narzędziami do formowania i wypiekania pieczywa. Wizyta daje okazję do przygotowania - i oczywiście wypróbowania - własnego wypieku.

Po muzeum dzieci z naszego powiatu oprowadzał m.in. twórca placówki.  Pan Piotr Mankiewicz barwnie i ze szczegółami opowiedział o przyczynach swojej fascynacji wszystkim, co związane jest z wytwarzaniem pieczywa wyjaśniał też powody, dla których do chleba należy podchodzić z szacunkiem.

W radzionkowskim muzeum zgromadzonych zostało wiele przedmiotów codziennego użytku w gospodarstwie domowym sprzed dekad, a nawet stuleci. Z odgadnięciem  przeznaczenia większości z nich kłopot mieli nie tylko uczestnicy, ale też dorośli opiekunowie.

Po zwiedzaniu muzeum przyszedł czas na obiad, po nim nastąpiło uroczyste wręczenie dyplomów laureatom konkursu plastycznego  "Żyjmy Zdrowo".